25 Kasım 2008 Salı

Hedef Ve Hedef Davranışlar


Bizler birer eğitimci olarak en birinci görevimiz çocuklar üzerinde olumlu davranışları aşılamak.Biliyoruz ki hedef davranışlarımız her cocuğun gelişim düzeyinde ve onun ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikde olmalı.Örneğin 3 yaş çocuğunda 1-20e kadar saymayı hedeflemek bizim için yararlı bir çalışma olmayacaktır. Bu sebeberle evvela gelişimi bilmek davranış değişikliklerinde hedeflerimizi kolay seçmedeve hedef davranışarımızı kolay kazandırmada yardımcı olacaktır.

Gelelim gelişimini sürdüren bir bireyde hedeflerimiz neler olacak.Dil gelişimi,bilişsel gelişimi sağlamak çok önemlidir. Çünkü hem küçük yaşlardan itibaren başlamakda bu süreç hem de bizim esas ele alacağımız dönem yani 4 yaş grubu içinde önemlidir. Çünkü tam bu çağda cocuğumuz gramere yönelmiştir.Tam ve uzun cümleler kurabilmektedirBu çağda hedefimiz tam cümleler kurmasıdır. Bu dönemde çocuğa kendini ifade etmesi için ortam olusturulmalı .Örneğin soru cevap oyunları ,tanımlama oyunları vs. Bilişsel yönden ise basit kavramları bilmesi önemlidir.O artık neden sonuç -ilişkisi kurabilmekdedir.Merakı son derece gelişmiş olan cocuğumuzun hiç bir zaman bu merakını köreltecek davranışlarda bulunmamız gerekır . Kendinin artık diğer insanlardan farklı bir birey olduğunu kavramaya başlar. Başkalarının da kendinden farklı duygu ve düşünceleri olduğunu fark etmeye başlar.
Öz beceri kazanması önemlidir.Kendi kendine yemeğe başlamış olmalı,giyinme ve soyunmayı, el yıkama ve diş fırçalama gşbş beceriler kazanmalı.Bu nedenle okulda basit sorumluluklar vermeli ve bu davranışlarını pekiştirmeliyiz.
Fiziksel gelişim olarakda büyük bir enerjiye sahiptirler.Daima dinamik bir yapıları vardır. Bu nedenle cocuklarda hedefimiz fazla enerjinin boşaltımı olacaktır. Bunu diğerbaşka nesne ve insanlara zarar ve rahatsızlıkvermeden yapması için oyun ortamı ayarlanmalı açık hava alanları özellikle koşmaca ve diğer fiziksel aktivitenin yapılmış olduğu oyunlar tercih edilmelidir.

Hiç yorum yok: