26 Mayıs 2009 Salı

hareketli oyunlar

OYUNUN ADI : Çapraz Sıçrama
YAŞ GRUBU : 61-72 ay grubu
GELİŞİM ALANI : Psikomotor gelişimi
AMAÇ : Çocukların beden gelişimine yardımcı olmak
MATERYAL : ------------
OYUNUN OYNANMASI: Çocuklar 2’şer, 2’şer kümelere ayrılırlar. Her çocuk yüzyüze durur. Sonra sağ kolları ile birbirlerinin kollarına çapraz olarak girerler. Kendi çevrelerinde sıçrayarak dönerler. Bu dönüş soldan sağa doğru olur. Bir süre sonra kollar değiştirilir. Bu kez sol kollarla çapraz dururlar.Sağdan sola doğru dönerler. Oyun istenildiği kadar sürdürülebilir.

OYUNUN ADI Kahkaha Oyunları
YAŞ GRUBU : 61-72 ay grubu
GELİŞİM ALANI : Dikkat ve motor haraketlerini kontrol etmesine yardımcı olur . AMAÇ : Çocukların dikkatini arttırır. Çocukların motor hareketlerini kontrol altına almalarına yardımcı olur.
MATERYAL :Tebeşir.
OYUNUN OYNANMASI: Öğretmen elinde tutuğu bir eşyayı göstererek ‘’Çocuklar, bu elimdeki tebeşiri yukarı attığımda herkes istediği gibi kahkahalarla gülebilecek ama tebeşiri tuttuğum zaman hiç kimse gülmeyecek ,ciddi olacak ‘’der. Önce oyunun bir denemesi yapılabilir. Sonra uygulamaya geçilir. Bu arada gülmesini tutamayan olacaktır. Ama birkaç kez kurala uymayan olursa bir süre oyuna katılamaz. Hiç yanılmayan olursa, oyun monoton bir şekile dönüşürse öğretmen elindeki eşyayı yukarı atarmış gibi yapar ve avucuna saklar. Bu hareket bir çok oyuncuyu şaşırtabilir.

MÜZİK EŞLİĞİNDE SELAMLAŞMALAR
Çocuklar müzik eşliğinde odada serbestçe dolaşırlar. Lider müziği kestiğinde hemen yanındakiyle farklı şekilde selamlaşılır.Tokalaşma,el içlerini birbirine vurma,burnunu birbirine sürtme,ayakları,dizleri,sırtı birbirine dokundurma vs şeklinde olabilir.Drama çalışması bitince değişik selamlaşma çalışmaları beraberce hatırlanır,ne hissedildiği hakkında konuşulur.

TAŞ TAŞ ÜSTÜNE OYUNU
Yaş Grubu: 4-6Hedef: Denge gerektiren hareketleri yapabilmeKazanılması Gereken Davranışlar: Tek ayak üzerinde belli bir süre durabilmeUygulama: Yer toprak olarak kabul edilir Öğretmen bütün çocukları birbirlerine bir iki metre uzak olacak şekilde düz ya da daire olarak dizilmelerini ister “Taş taş üstüne” denildiğinde her çocuk bir ayağını diğer ayağının üzerine koyar ve düşmeden dengede durmaya çalışır “Taş toprak üstüne” denildiğinde ayak indirilir Öğretmen şaşırtmalı olarak bu sözleri söyler Düşeni arkadaşına tutunan, şaşıran çocuklar oyundan çıkarılır En sona kalan çocuk alkışlanır

DOĞRU YANLIŞ OYUNU:Yaş Grubu: 5-6Hedef: Başkalarıyla ilişkilerini yönetebilmeKazanılması Gereken Davranışlar: Grup etkinliklerine kendi isteği ile katılmaUygulama: Öğretmen, çocuklara “Ben, size ne söylersem dikkatle dinleyin Eğer söylediğim doğru ise onu yaparak gösterin Yanlış bir şey söylersem oturun ” der Oyuna başlanır Örneğin; öğretmen, “Hemşireler iğne yapar ” derse çocuklar iğne yapma taklidi yaparlar “Kuşlar çorap örebilir ” derse çocuklar otururlar Öğretmen: “Çocuklar zıplar, yerleri kirletmeliyiz, çiçekler sulanır, çeşmeler hiç kapatılmamalıdır ” gibi cümleleri hızlı hızlı söyleyerek oyunu sürdürür Yanlış davranan çocuk oyundan çıkar En sona kalan çocuk kazanır ve alkışlanır

BALONLA DANS
Müzik eşliğinde dans ederlerken havaya atılın balonu da düşürmemeye çalışırlar. Balon yere düştüğünde hepsi donar kalır. Öğretmen müziği keser. Çocuklara dokunmadan onları güldürmeye çalışır. İlk gülen diğer oyunda öğretmenle birlikte diğerlerini güldürmeye çalışanlardan olur. Tek kişi kalana kadar oyun sürer. Oyunun galibi günün en ciddisi ilan edilir.**

EŞLİ 1–2–3 OYUNU:
1, 2, 3, 4 ve 5 sayılarının her birine eşli yapılabilecek devinimler atanır. Müzik eşliğinde dans edilirken birden müzik durdurulur ve öğretmen beş sayıdan birini söyler. Herkes eşini bulur ve ilgili devinimi gerçekleştirir.

EŞLİ DUYGULAR OYUNU
Eşli oynanacak bir oyundur. Eşler oyun başlamadan belirlenir. Her duygu adına eşli yapılabilecek bir hareket tayin edilir. Örneğin mutluluk deyince eşler bir birine sarılır. Kızgınlık deyince eşler birbirlerine sırtlarını dönerler vs. Müzik eşliğinde dans edilir. Müzik susar ve öğretmen bir duygu adı söyler. Eşler doğru hareketi yapmaya çalışırlar.

AH KIZIM EDALI KIZIM OYUNU
Oyuncular:Anne,kız,doktor,çöpçü,sarhoş, delikanlı
Oyun:Kız evde anne ile birşeyler yapmaktadır.
Kapı çalar;(Kapı çalar anne kapıya doğru gider.)
Anne:kim o?doktor gelir
doktor:Ben doktor
Anne:Ne istiyorsun?
Doktor:Kızını
Anne:(kızının yanına gider onu uzaktan sever gibi yaparak şu şarkıyı söyler)ah kızım edalı kızım benim ay yıldızım.senide bir doktor istiyor vereyim mi?
Kız:Ah ana canım ana ben varmam ona onunda çok iğneleri var batırır bana.(doktor arkaya gider:(()
(Kapı çalar anne kapıya doğru gider.)
Anne :kim o?Sarhoş:Ben sarhoş
Anne:Ne istiyorsun?
Sarhoş:KızınıAnne:Ah kızım edalı kızım benim ay yıldızım.Senide bir sarhoş istiyor vereyim mi?Kız:Ah ana canım ana ben varmam ona içer içer sarhoş olur gelmez o eve.Sarhoş arkaya geçer.(Kapı çalar anne kapıya doğru gider.)
Anne :Kim o?
Çöpçü:Ben çöpçü?
Anne:Ne istiyorsun?
Çöpçü:Kızını
Anne:Ah kızım edalı kızım benim ay yıldızım.Senide bir çöpçü istiyor vereyim mi ?
Kız:Ah ana canım ana ben varmam ona onunda çok çöpleri var toplatır bana.Çöpçü arkaya geçer(Kapı çalar anne kapıya doğru gider.)
Anne.kim o?
Delikanlı:Ben delikanlı
Anne :Ne istiyorsun?
Delikanlı:KzınıAnne:Ah kızım edalı kızım benim ay yıldızım.Senide bir delikanlı istiyor vereyim mi?
Kız:Ah ana canım ana ben varırım ona o bir delikanlıdır bakar o bana:))))

MOR ÇİÇEK
Mavili mavili mor çiçek
Mavili burdan geçecek
Duvardan atlasana
Patates toplasana
Kızlar kıvır kıvırr
Erkekler şıkır şıkır


ÇANTAMI ALDIM KOLUMA
Çantamı aldım koluma
Çıktım pazar yoluna (2)
Ben bir subay beklerken
çöpçü de girdi koluma
Ayakkabım toz atar
çöpçü bana göz atar
Gözün kör olmasın çöpçü elalem bize bakar.
Kedi damdan atladı
apandisti patladı (zıplarlar, atlama hareketi)
Bunu duyan fareler dans etmeye başladı (dans ederler)
Yangını var yangını var ben yanıyorum (kol kola girip dönerler)
Yetişin a dostlar tutuşuyorum.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

KIZIM BAĞLARBAŞI NDA MUZİPO DİYE BİR YERE GİDİYOR HAREKAT EĞİTİMİ ALIYOR, HAFTADA 1 GÜN DE OYUN SAATİNE GİDİOR,BU VE BUNA BENZERİ OYUNLARO OYNATIIYORLAR ÇOK EĞLENİYORLAR VE BU OYUNLARLA ESKİ GELENEKSEL OYUNLARI DA OYUNLAR ASLINDA BENCE ESKİ OYUNLAR BİRER SOSOYAL ÖĞE ,UNUTULMAMALI

Luna dedi ki...

evt muzıpo gıbi kulupler var,bunlarda aslında metropollerın buyuk eksıklığı olan çevre ,arkadas bulma vs.sosyal ogelerın yoksunluğunu gıdermek ıcın kurulan faydalı yerler.Çocuğumuz zaten kendıne aıt bır alan bula bılse emın olun bır buyugun lıderlıgıne gerek kalmadan oyun oynar,oyunun her alanında kendını gosterırve ıfade eder.cunku oyun cocugun en buyuk ugrasıdır.gelın gorelım kı cocugun kendı alanı dıye bılecegımız tek yer kresler anaokulları olmus yıne bır buyuk lıderlıgınde oynanan oyunlar kurmacalar,hal durum boyle .

Adsız dedi ki...

oyunlar icin tskr ederimm cok isime yaradi ya valla sagolun elinize saglik :)

Luna dedi ki...

rica ederiz .diğer başlıklardan da faydalanman dileğiyle

irem özçınar dedi ki...

merhaba çocuk gelişim öğrencisiyim ve pazaretsi uygulamalı sıanavım var sınavımın konusu bir oyun planı ile hareketli oyun metaryali hazırlama hareketli bir oyun olacak ve metaryalli o kadar zor olmicak çünkü bunu 80 dakika içinde bitirip teslim etmeliyim internette bana uyacak oyun bulamadım tavsiye verirmisiniz?

Luna dedi ki...

Sevgili irem yorumunu geç görmekle birlikte umarım harika geçmiştir sınavın.Sınav diyince stres yapmış olmanı anlayabiliyorum. Senin için bir not Oyunu oyun yapan oyuncuların konsantrasyonu ve kendilerini ifade edebilecek yeterli alana ve role sahip olmalarıdır.Sevgiyle kal başarılar :)

Unknown dedi ki...

merhaba ben cocuk gelisim bolumunu okuyorum yaratici butunlestirilmis isindirici hareketli ve dinlendirici uygulamali sinavim war. hareketli oyun bulamadim. bana yardimci olabilirmisiniz acaba.